SIMON PIHL SØRENSEN (S), VICEBORGMESTER

Cepos gør i DGO sig klog på udviklingen i Lyngby-Taarbæk Kommune. Det skal den liberalistiske tænketank have lov til. Det er altid godt at blive kigget efter i sømmene, og der er sikkert nogle steder, hvor Lyngby-Taarbæk Kommune kan gøre det bedre. Det skal vi hele tiden bestræbe os på. Men helst på et sagligt grundlag. To af forskningschefens præmisser skal dog ikke stå uimodsagt. For det første fremføres det, at når vi udvider med erhvervsvirksomheder, får vi ikke andet ud af det end færre grønne områder. Det er noget vås. For selv om udligningen er hård ved kommunen, så beholder vi jo en del af den merindtægt, der kommer ind i skat.

Hertil kommer, at millionerne jo ruller direkte ind i kommunekassen form af dækningsafgifter. I øvrigt er det en noget pastoral tilgang til politik, at kommunerne udelukkende skal fokusere på det, der gavner lokalt. Hvis alle kommuner fulgte det råd fra Cepos, var landet i en ringe forfatning. Den anden påstand, der fremføres, er, at hvis vi gør det lige så billigt som Vejle Kommune, så kunne borgerne spare skattekroner. Det er sikkert rigtigt. Men det er jo en absurd fremgangsmåde alene at fokusere på pris på ydelsen og ikke på kvalitet. Og her behøver man bare slå op i tilgængelige sammenligninger for at se, at kommunen opnår gode resultater – også bedre end Vejle – på en lang række områder.

Lyngby-Taarbæk Kommunes borgere trækker sammen med den øvrige hovedstads borgere en stor del af væksten i Danmark. De har så også krav på, at børnepasning, ældreomsorg og infrastruktur er i top. Det bestræber vi os på i Lyngby-Taarbæk Kommune, samtidigt med at vi har en af landets laveste skatteprocenter. Kan det blive bedre? Sikkert. Nogle vil ligefrem med rette påstå, at vi skal investere endnu mere i børnepasning, skoler og ældreomsorg. Men det er ikke så ringe end da, og jeg konstaterer også, at Cepos mere liberalistiske tilgang er blevet forkastet af vælgerne ved Kommunalvalget. Og i virkeligheden er det jo meget enkelt med lokaldemokratiet: Det er er borgerne, der bestemmer. De har så valgt Cepos-modellen fra.