Kære medlemmer

Da jeg talte til Folkemødet på Bornholm sidste år, spurgte jeg, hvorfor så mange børn og unge har det så dårligt. Jeg har aldrig fået så mange reaktioner på en politisk tale. Forældre og fagfolk, børn og unge delte deres historier og bekymringer.

Det seneste år har jeg lyttet og talt med så mange, som jeg overhovedet kunne komme til.

Der er mange ting på spil, men én ting går igen: Et kontant pres for at altid at være den bedste udgave af dig selv. Især i uddannelsessystemet, som er præget af en præstationskultur, som jeg er bange for er usund for vores børn og unge.

I dag foreslår jeg de første tre løsninger:

  1. Nytænk de nationale test i folkeskolen . Vi skal være sikre på at børnene lærer det de skal. Men vores tests må ikke blive til et uholdbart pres. Ingen skal have ondt i maven, når de går i skole
  2. Afskaf karakterbonussen . I dag er adgangskravet på nogle videregående uddannelser over 12. De unge kan gange deres karaktergennemsnit med 1,08, hvis de begynder inden to år efter deres studentereksamen. Hvilket pres lægger det ikke på de unge? Når det bedste ikke er godt nok.
    ​​​​​​​
  3. Fjern uddannelsesloftet. Det er et udmærket princip, at du skal bruge den uddannelse, du har taget. Men uddannelsesloftet har skabt en følelse, der har sat sig i mange flere end dem, der er direkte berørt af det. En følelse af, at man ikke må begå fejl, og hvis man fejler, misser man muligheden for at uddanne sig. Vi skal passe på ikke at skabe en farlig nulfejlskultur blandt vores børn og unge.

I min tale fortalte jeg om de mange snakke og overvejelser, jeg har haft siden jeg stod på scenen på Bornholm sidste år.

Du kan se hele talen her:

Med venlig hilsen

Mette Frederiksen
Formand for Socialdemokratiet

By Mette Frederiksen, Statsminister og Formand for Socialdemokratiet

Født 19. november 1977 i Aalborg Forlovet med Bo Tengberg. To børn: Ida Feline og Magne Bachelor i administration og samfundsfag, Aalborg Universitet, 2007 Master i afrikastudier, Københavns Universitet, 2009 Karriere 2019- Statsminister 2015- Formand for Socialdemokratiet 2014-2015 Justitsminister 2011-2014 Beskæftigelsesminister 2005-2011 Næstformand for Socialdemokratiets folketingsgruppe 2001- Folketingsmedlem for Socialdemokratiet 2000-2001 Ungdomskonsulent i LO