Kære socialdemokrat, 

I denne weekend holder vi kongres i Aalborg. Det er en helt speciel kongres. For første gang i snart 40 år har Danmark en ren socialdemokratisk regering. 

På kongressen har jeg talt om det, vi kalder regeringens signaturprojekter. Det handler om velfærd. Dén samfundsmodel der har givet så mange mennesker muligheden for at leve et godt liv. Vores forslag om en selvstyrereform. Pension. Klima og miljø. Udlændinge. Og opgøret med centralisering.

Det er grundlæggende prioriteter i regeringens arbejde. Hvor man hver dag og om fire år ikke bare kan mærke, at Danmark har en regering – men at Danmark har en socialdemokratisk regering. 

Derfor er jeg glad for, at vi nu har indgået de første aftaler med både regioner og kommuner. Aftaler, der lever op til det løfte, vi gav før valget. At pengene skal følge med, når der bliver flere børn og ældre.

Næste skridt bliver at løfte velfærden. Vi vil indføre minimumsnormeringer for vores børn. Ansætte mere personale på vores sygehuse. 1.000 flere sygeplejersker. Så der bliver mere tid til omsorg. Vi skal afskaffe de nationale test i de mindste klasser. Droppe de årlige besparelser på uddannelse.

På vores kongres har vi besøg af Arne. Arne Juhl er snart 60 år gammel, bryggeriarbejder med mange år på arbejdsmarkedet. Han sagde tidligere på året ja til at deltage i vores kampagne for en ny ret til tidlig pension med ordene ”Nu er det Arnes tur”. Fordi han på sin egen krop mærker slid og belastning. Og fordi han vil et mere retfærdigt Danmark.

Modstanderne af vores forslag står i kø. Nogle siger, det er for dyrt. Nogle siger, at førtidspension er svaret. Nogle siger, de nedslidte bare kan skifte branche. Der er sågar nogle, der siger, at der slet ikke er et problem med nedslidning. 

Der er dem, der siger, at regeringen arbejder for langsomt, og at Arne er utålmodig. Selvfølgelig er Arne utålmodig. Det er jeg også. Omvendt vil jeg ikke påstå, det er let. For når vi ikke vil lave endnu en social ydelse, som kræver visitation og udredning – så tager det tid at lave den rigtige model. 

Jeg har ikke brugt fire år på at genopbygge tilliden til Socialdemokratiet, for så nu at løbe fra det vi sagde i valgkampen. Selvfølgelig løber vi ikke fra det, vi sagde i valgkampen. Selvfølgelig kommer vi ikke med dårlige undskyldninger. Vi vil indføre en ret til tidligere pension. Så pensionstidspunktet ikke alene skal afhænge af alder. Men også af det arbejdsliv vi har haft.

Jeg er også stolt over at lede en af de regeringer, der kan kalde sig en af de absolut mest ambitiøse på jordkloden, når det kommer til den grønne omstilling. Derfor er vi nu i gang med at forpligte hele Folketinget på målet. En bindende klimalov skal være på plads inden jul. 

Det er kun begyndelsen. Vi kommer til at tage fat på udledningerne fra landbruget. En ny – og grøn – infrastrukturaftale. Flyselskaberne. Forskningen. El-biler. Energibesparelser i boligerne. Vi vil gøre mere for at bekæmpe luftforurening. Vi vil endnu mere vedvarende energi.

Vi gør det, vi har sagt, vi vil gøre. Som vi gik til valg på. Ikke på én gang. Men fra fremskridt til fremskidt. Til gavn for dem der har mindst. Og dermed til gavn for et endnu mere retfærdigt Danmark.

Det er vores opgave. Jeg ved, vi kan løfte den. Sammen.

Med venlig hilsen
Mette Frederiksen
Formand, Socialdemokratiet 

By Mette Frederiksen, Statsminister og Formand for Socialdemokratiet

Født 19. november 1977 i Aalborg Forlovet med Bo Tengberg. To børn: Ida Feline og Magne Bachelor i administration og samfundsfag, Aalborg Universitet, 2007 Master i afrikastudier, Københavns Universitet, 2009 Karriere 2019- Statsminister 2015- Formand for Socialdemokratiet 2014-2015 Justitsminister 2011-2014 Beskæftigelsesminister 2005-2011 Næstformand for Socialdemokratiets folketingsgruppe 2001- Folketingsmedlem for Socialdemokratiet 2000-2001 Ungdomskonsulent i LO